energypress.gr
Χάρης Αποσπόρης28 02 2022 | 17:08
Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, να αποδεσμεύσουν 60-70 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα η διαταραχή που παρατηρείται στην αγορά από τα μέτρα κατά της Ρωσίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΙΕΑ δημιουργήθηκε στον απόηχο των πετρελαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του '60 και του '70 ως όμιλος των κρατών-καταναλωτών και αντίβαρο προς τον ΟΠΕΚ. Στα πλαίσια αυτά, προβλέπεται από το καταστατικό του η χρήση των αποθεμάτων αυτών σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης και δεν ενδείκνυται μονάχα ως πρόσκαιρο μέσο μείωσης της τιμής δίχως να συντρέχουν διαταραχές της προμήθειας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού:
"Με βάση τη συμφωνία του Προγράμματος Διεθνούς Ενέργειας, κάθε μέλος του ΙΕΑ έχει την υποχρέωση να διατηρεί αποθέματα πετρελαίου ίσα με 90 ημέρες εισαγωγών. Σε περίπτωση ισχυρής διαταραχής, τα μέλη μπορούν να αποφασίσουν να απελευθερώσουν αυτά τα αποθέματα στην αγορά ως αποτέλεσμα συλλογικής δράσης".
Μπορεί να μην επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που να επηρεάζουν άμεσα το ρωσικό πετρέλαιο, όμως οι πληροφορίες θέλουν τις τελευταίες ημέρες αρκετές τράπεζες ανά τον πλανήτη να μη δέχονται να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές προς αγοραστές αυτού του πετρελαίου, δυσκολεύοντας έτσι την κατάσταση στην αγορά.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντα της νορβηγικής Frontline Management, εταιρείας που διαχειρίζεται τάνκερ. Ο ίδιος τόνισε πως το ρωσικό πετρέλαιο αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί λόγω λογιστικών αγκυλώσεων.
Πέραν των παραπάνω, προφανώς η χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων αποτελεί και ένα μεγάλο δέλεαρ για κυβερνήσεις όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης που βλέπουν το ενεργειακό κόστος να εκτοξεύεται και τον ΟΠΕΚ απρόθυμο να προχωρήσει σε αυξημένη παραγωγή πέραν των ήδη συμφωνηθέντων.