Του Δημήτρη Αβαρλή Πεμ, 24 Φεβρουαρίου 2022 - 08:11 www.energia.gr
Η Ρωσο-Ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει ανησυχία σε σχέση με την πορεία των τιμών στην ενέργεια στη χώρα μας. Ήδη καταγράφονται αυξήσεις στις διεθνείς αγορές, τόσο στην τιμή του Brent, όσο και στο φυσικό αέριο. Οι πρατηριούχοι καυσίμων στη χώρα μας εκφράζουν την ανησυχία πως πολύ σύντομα θα δούμε τις αυξήσεις στις αντλίες και ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μιλώντας στο Energia.gr ο κ. Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος σημείωσε πως «οι τιμές που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι αποτέλεσμα συνεχόμενων αυξήσεων τον τελευταίο χρόνο, αυτή η κρίση στην Ουκρανία έδειξε ότι θα φέρει νέες αυξήσεις στις διεθνείς αγορές. Το είδαμε τις δυο προηγούμενες ημέρες και αυτές οι αυξήσεις θα έρθουν στις ήδη ακριβές τιμές των καυσίμων και καταλαβαίνετε ότι εάν συνεχιστεί το ράλι ανόδου των τιμών σύντομα θα αποτυπωθεί σύντομα στις αντλίες». Εξήγησε πως σε πολλές περιοχές έχει περάσει τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης και πως η Ελλάδα έχει από τις ακριβότερες τιμές στα υγρά καύσιμα και ιδιαίτερα στη Βενζίνη στην Ευρώπη, εξαιτίας των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Προσθέτει πως αυτές οι τιμές είναι δυσανάλογες με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. «Όλα τα πετρελαιοειδή τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν αύξηση και φυσικά το πετρέλαιο κίνησης που επηρεάζει την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία και δυστυχώς οι αυξήσεις θα πάνε στα προϊόντα. Στο μόνο που ελπίζουμε είναι σε μια αποκλιμάκωση των τιμών». Απαντώντας σε ερώτηση για το σενάριο λουκέτων σε πρατήρια ήταν ξεκάθαρος. «Όταν μειώνονται οι πωλήσεις του βασικού προϊόντος σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος λουκέτων γιατί προερχόμαστε από μια οικονομική κρίση και από τα δύο χρόνια κρίσης της πανδημίας. Από το 2009 όταν μπήκε η οικονομική κρίση από τα 8.300 πρατήρια που ήταν πανελλαδικά φτάσαμε τα 5.200 και εκτός από τα περίπου 3.000 λουκέτα είχαμε και περίπου 2.000 αλλαγές στους ιδιοκτήτες. Έφυγαν οι παραδοσιακοί συνάδελφοι και τα πρατήρια έχουν περάσει εταιρείες πετρελαιοειδών».
Τέλος σε σχέση με τα αιτήματα των πρατηριούχων ο κ. Κιούσης σημείωσε πως «ειδικά σε περιόδους αυξήσεων είναι πάγιο αίτημα να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, δεν το ζητήσαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας που η βενζίνη είχε φτάσει το 1.20 ζητάμε ένα μηχανισμό αυτόματο με το που ακριβαίνουν οι τιμές να πέφτει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για να γίνει προσιτό το καύσιμο στον μέσο Έλληνα καταναλωτή. Πρέπει να μην έχουμε αλυσιδωτές αυξήσεις και ειδικά αυτή την περίοδο που μας βρήκε η κρίση της Ουκρανίας». Τόνισε ακόμα πως «σε 1,5 μήνα που θα ξεκινήσει ο τουρισμός αν από τις γειτονικές χώρες έρχονται στην Ελλάδα και έχουμε αυτές τις τιμές πολύ φοβάμαι πως δεν θα έχουμε πωλήσεις και σίγουρα θα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τον τουρισμό μας.
Να σημειωθεί πως η μέση τιμή της αμόλυβδης (95 οκτ.) διαμορφώθηκε στο 1,885 ευρώ/ ανά λίτρο, σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων (22 Φεβρουαρίου) του υπουργείου Ανάπτυξης. Το πετρέλαιο θέρμανσης στο Νομό Αττικής, διαμορφώθηκε στο 1,248 ευρώ ανά λίτρο, στο νομό Θεσσαλονίκης στο 1,250 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στο νομό Κυκλάδων. Διαμορφώθηκε στο 1,385 ευρώ ανά λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά διαμορφώθηκε στο 1,269ευρώ ανά λίτρο.