25 05 2021 | 11:10 energypress.gr
To πετρέλαιο διανύει την τέταρτη εβδομάδα συσσώρευσης σε ένα εύρος διακύμανσης +_10%.
Η αγορά αυτές τις ημέρες αξιολογεί κατά πόσον μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν θα οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών, καθώς θα απελευθερώσει το Ιράν από τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου -αλλά και στις τράπεζες και τη ναυτιλία της χώρας- οδηγώντας και επίσημα την επιστροφή της χώρας του Περσικού Κόλπου στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Αν και εμφανίστηκε μια μικρή εμπλοκή, οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων θα συνεχιστούν στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα, με στόχο να επιλύσουν τις υπόλοιπες διαφορές τους σχετικά με το πυρηνικό σύμφωνο.
Μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις σε εξαγωγές πετρελαίου, θα έχει ελαφρώς καθοδικό αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου.
Από την άλλη την τιμή υποστηρίζουν:
-Τα πρόσφατα ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη και η αύξηση των ενδείξεων για γρήγορη ανάκαμψη τόσο της αμερικανικής οικονομίας όσο και κάποιων ευρωπαϊκών οικονομιών.
Η επιδημιολογική εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία των τιμών της ενέργειας καθώς είναι αυτή που στο τέλος της ημέρας θα καθορίσει τον παράγοντα της ζήτησης.
Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι η επιδημία σε κάποιες χώρες έχει αρχίσει να υποχωρεί είναι ο πρώτος παράγοντας υποστήριξης των πετρελαϊκών τιμών. Η εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ επιβραδύνεται περαιτέρω, ως απόρροια του εκτεταμένου εμβολιαστικού προγράμματος, με την χώρα να καταγράφει ημερήσια κρούσματα κάτω των 30.000. Η ίδια εικόνα υπάρχει και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες παρουσιάζουν γενναία αποκλιμάκωση στα ποσοστά θανάτων.
Επιπλέον, η πρόταση του ΔΝΤ για δωρεά έως και 1 δισ. δόσεων εμβολίων φέτος για τον αναπτυσσόμενο κόσμο στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δωρεών στα προγράμματα εμβολιασμού είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιδημιολογική εικόνα των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και να «προστατεύσει» τα αποτελέσματα του εμβολιαστικού προγράμματος στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς θα μειώσει το πρόσφορο έδαφος για μεταλλάξεις.
Με αυτόν τον τρόπο θα συντηρηθεί η ανάκαμψη της ζήτησης των αναπτυγμένων αγορών η οποία προς το παρόν βοηθά στην αντιστάθμιση της ασθενέστερης κατανάλωσης στη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική, θέτοντας τη βάση για την μελλοντική αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο και από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
-Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αν και έχουν ξεκινήσει να χαλαρώνουν τους κοινούς περιορισμούς παραγωγής, εντούτοις έχουν αποδείξει ότι πλέον η προσέγγιση τους είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του 2019, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την υποστήριξη των τιμών και κάνοντας εξαιρετικά προσεκτικές παρεμβάσεις στην αγορά του πετρελαίου προκειμένου η αγορά να εξασφαλίσει ένα επίπεδο τιμών.
Παρά ταύτα, η αγορά παρακολουθεί τις λεπτομέρειες κάθε συνεδρίασης των μελών του OPEC+ προκειμένου να επιβεβαιώνει κάθε φορά τις προθέσεις του. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής του Οργανισμού για την αξιολόγηση της κατάστασης της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης μεταφέρθηκε στις 31 Μαΐου, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του OPEC+ θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου.
-Τέλος, οι πρόσφατες καταιγίδες στον κόλπο του Μεξικού έδωσαν μια extra υποστήριξη στις τιμές αν και η επίδραση των καιρικών συνθηκών είναι ένας παράγοντας εξαιρετικά βραχυπρόθεσμης επιρροής.
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με την τεχνική εικόνα, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι τιμές του brent να ξαναπροσπαθήσουν τη ζώνη των 70,60-71,40 δολαρίων/βαρέλι. Η ανοδική διάσπαση των 71,40 δολαρίων/βαρέλι θα ανοίξει τον δρόμο για την εξαιρετικά σημαντική αντίσταση των 74,20 δολαρίων/βαρέλι, μια εξέλιξη που θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε επίπεδο μηνιαίου διαγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για το ανοδικό σενάριο είναι η διακράτηση τις διορθωτικές ημέρες των 64 δολαρίων/βαρέλι.
Αντίστοιχα το ζητούμενο για το αμερικανικό αργό είναι η διάσπαση των 69,86 δολαρίων/βαρέλι με τεχνική προϋπόθεση τη διακράτηση των 60,80 δολαρίων/βαρέλι.
(της Μαίρης Βενέτη, Liberal.gr)